Nu mi-am dorit în mod deosebit să merg în Israel, îl aveam bineînțeles pe lista ca pe multe alte țări, însă nu îi planificasem un loc în viitorul apropiat. Ce m-a convins să merg acum a fost oferta Tarom din această iarnă, mai ales în contextul în care căutam un loc în care să îmi petrec ziua de naștere cât mai departe de birou. Analizând toate destinațiile din ofertă și excluzându-le pe cele în care am fost, poate chiar mai mult decât o data, pe cele în care am considerat că frigul din dotare nu m-ar încânta în mod deosebit și pe cele care nu se află nici pe lista de dorințe ceva mai îndepărtate, am rămas cu Tel Aviv. Citisem că Tel Aviv este un oras modern și viu și perspectiva unei vremi călduțe mediteraneene m-a încântat destul de mult. Și dacă mai adaug și faptul că deși nu sunt o persoană foarte religioasă, mi-am dorit ca o data în viață să ajung la Ierusalim, decizia de a îmi petrece aniversarea de anul acesta pe meleaguri israeliene nu a fost grea deloc.
La revenirea acasă pot spune cu mâna pe inimă că a fost o decizie tare inspirată. Mi-a plăcut tare mult Israelul și ce are de oferit, deși nu am apucat să văd decât o mică parte în cele patru zile petrecute acolo. Dar…cu siguranță plănuiesc să mă reîntorc!
Așa că hai să vă spun și vouă câte ceva în caz că plănuiți o vizită prin zonă sau poate cine știe, vă hotărâți pe moment ca și mine. O să mă rezum la a vorbi despre acele puncte care mi-au creat și mie anumite semne de întrebare înainte de a pleca în Israel și pe care am reușit să mi le clarific abia la fața locului, pentru că deși internetul oferă o cantitate mare de informație, experiențele sunt întotdeauna atât de diferite și alegerea variantei corecte nu este chiar cea mai ușoară.
Cum ajungem în Israel?
Nu cred că mai este nevoie de un răspuns, cu avionul bineînțeles :). Tarom, WizzAir, BlueAir, El Al oferă zboruri directe către Tel Aviv, iar durata zborului nu este decât de două ore și jumătate. După cum spuneam eu am zburat cu Tarom datorită ofertei din iarnă, astfel încât am plătit 99 de euro pe bilet cu bagaj de cală inclus (Tarom vine cu astfel de oferte deobicei de minim două ori pe an așa că va recomand să îi urmăriți).
Când să mergem în Israel?
Dacă nu aveți o problemă cu căldura oricând, altfel, de preferat ar fi evitarea lunilor de vară precum iulie și august. Dacă aveți în plan și câteva zile de plajă cel mai bine ar fi să ajungeți în Israel în perioada aprilie-octombrie în cazul Tel Aviv-ului sau martie-noiembrie dacă vreți să faceți plajă în Eilat sau la Marea Moartă.
Intrarea în țara
Legat de acest subiect am citit înainte de a pleca tot felul de opinii și povești printre care unele care m-au pus puțin pe gânduri, făcându-mă să stau cu o anume teamă. Am citit cum că nu e bine să ai pe pașaport diverse vize ale țărilor arabe și că ar fi de preferat schimbarea lui înainte de a face o vizită în Israel, dar am citit pe de altă parte și că un pașaport nou și complet curat ar genera ceva suspiciuni. Cum pașaportul meu mai avea încă un an de valabilitate, am decis că cea mai bună variantă ar fi să îl păstrez și să nu îmi mai fac probleme deși aveam o multitudine de vize pe pașaport ale unor țări considerate nu tocmai „prietene” ale Israelului (ce-i drept turistice, nu am locuit vreodată în vreuna dintre ele). Deja mă pregătisem sufletește pentru un interogatoriu amănunțit, însă vreau să spun că nu a fost deloc așa: totul a decurs nu rapid ci foarte rapid la intrarea în țară. Singura întrebare primită a fost: „Care este scopul vizitei în Israel?” așa că după răspunsul scurt „Vacanță” am primit imediat Blue Card-ul. Viza pentru Israel se ia direct la aeroport însă nu vi se va pune nici o ștampilă pe pașaport, în schimb veți primi un bilețel numit Blue Card. Pe acela trebuie să îl păstrați cu sfințenie până la ieșirea din țară. Părăsirea țării a fost la fel de simplă, au existat în acest caz câteva întrebări dar absolut de bun simț: „Unde ați stat pe perioada petrecută în țară?”,”În ce locuri ați fost?”,”Ați primit cumva de la cineva ceva pentru a transporta în România?” toate desfășurându-se într-un cadru foarte relaxat. Deci dacă sunteți în aceeași situație ca și mine nu va faceți aceleași probleme. Este drept că nu am vizitat decât Tel Aviv și Ierusalim, zone ce nu pun nici un fel de problemă; nu știu care ar fi fost situația în cazul în care vizita ar fi inclus și Palestina.
Sabatul, este bine să îl evităm sau nu?
Și acest subiect pune câteva probleme dacă vorbim de o călătorie în Israel. Din păcate eu aici am făcut o greșeală și bineînțeles am preferat să merg în acest city-break astfel încât să integrez zilele de weekend (pentru că acest fapt implică mai puține zile de concediu luate din câmpul muncii). Și, bineînțeles, am cumpărat biletele de avion înainte de a mă documenta minuțios despre ce anume se întâmplă mai exact de Sabat și cum mă va afecta. Ajunsă la punctul de documentare (după ce biletele de avion au fost cumpărate și cazarea rezervată) a început să îmi fie ciudă că am sărit pasul de analiză inițial. De ce? Pentru că de vineri în jurul orei patru și pana sâmbăta seara teoretic toate magazinele și restaurantele sunt închise și mai rău de atât, transportul public nu funcționează. Și cum planul era stabilirea cartierului general în Tel Aviv și o vizită de 1-2 zile cu retur în Tel Aviv la Ierusalim, lipsa transportului public îmi cam „încurca borcanele” ca să spun așa. Cum toate aranjamentele erau făcute, nu prea mai aveam ce face, așa că lipsa transportului public am rezolvat-o cu închirierea unei mașini luată din aeroport și lăsată tot în aeroport. Am ales pentru asta firma Budget cu care nu am avut cea mai plăcută experiență (coadă foarte mare la biroul de inchiriere, primirea unei mașini din clasă inferioară celei rezervate, mașină situată în parcare în alt loc decât cel indicat de la biroul de închirieri) însă a fost prima data când am închiriat mașină de la ei așa că nu aș vrea încă să generalizez.
În ceea ce privește problema mâncării, aceasta nu este de fapt o problemă. Pentru că deși foarte multe locuri sunt într-adevăr închise sunt și suficiente deschise cât să nu moară nimeni de foame sau de sete. Ziua de sâmbătă am petrecut-o în Tel Aviv făcând o plimbare lungă pe faleza absolut superbă a orașului în compania unei vremi asemenea. Vreau să spun că toată lumea era la plajă sau la plimbare și toate restaurantele, terasele și tarabele, atât de pe faleză cât și din Portul Jaffa, erau deschise.
Singura problemă mai măricică din punctul meu de vedere legată de această perioadă rămâne cea a transportului, însă dacă nu plănuiți să va plimbați între orașe de vineri după-amiaza până sâmbătă seara, sau dacă închiriați o mașină, nu există nici un motiv de a evita o vacanță/city-break care să includă aceste zile. Încă o mică mențiune legată de închirierea unei mașini ar fi că nu veți putea merge cu ea în Palestina, iar acest lucru vi se va spune încă de la biroul de închirieri. În cazul în care vreți să ajungeți în această zonă veți avea exclusiv varianta transportului public.
Ce mâncăm în Israel?
Orice 🙂 dar în principal falafel. Nu o să vă recomand să nu ratați falafelul pentru că efectiv nu veți avea cum, va veți lovi de el la orice pas. Desi diferit de cel din România, este absolut genial; eu personal am mâncat minim un falafel în fiecare zi. Si dacă mai stăteam mai mâncam, că nu mă săturasem. Hummus-ul este o altă specialitate a bucătăriei israeliene, dar nici pe el nu o să îl ratați sau dacă cumva îl ratați îl veți mânca sigur în interiorul falafelului. În rest, veți găsi multe specialități pe bază de pâine la orice colț de stradă mai ales în Jaffa, orașul vechi din Tel Aviv, sau în Ierusalim. Fructele și sucurile proaspete de asemenea vă vor apărea în cale la orice pas, eu sigur m-am împiedicat în fiecare de zi de 1-2 sucuri de rodie și portocală (rodiile sunt dulci și aromate, fără nici o legătură cu rodiile noastre de la Mega Image).
Pot să spun că vegetarienii sau veganii se vor simți răsfățați în Israel, există multe astfel de opțiuni culinare pentru ei, însă dacă nu va încadrați în această categorie nu fiți supărați, nici voi nu o veți duce rău.
Cum planificăm cheltuielile?
Trebuie să vă spun de la început că Israelul este o țară scumpă, la nivelul multor țări vest europene. Dacă ați prins o ofertă și ați găsit niște bilete de avion ieftine nu săriți în sus de bucurie că veți avea o vacanță fără gaură în buzunar. Greul abia atunci începe.
În primul rând cazarea este foarte scumpă, în special în Tel Aviv. Ca și opțiuni de cazare există hoteluri dar și foarte multe apartamente în regim hotelier, acestea din urmă fiind puțin mai ieftine; însă dacă vă doriți să stați în centrul orașului, în mijlocul acțiunii, șansele de a scoate mai puțin de 100 de euro din buzunar pe o noapte de cazare sunt destul de mici.
Eu am un pitic și nu prea iau în calcul oriunde aș merge să stau în altă parte decât în centru (aș putea număra pe degete dățile când am stat în altă parte), așa că treaba cu datul unor sume destul de măricele este asumată; prefer să scad din altă parte decât să trebuiască să parcurg jumătate de oraș de fiecare data. Mai multe despre zona centrală a Tel Aviv-ului și ce ar fi de făcut/vizitat în oraș voi scrie într-un articol viitor.
În afară de cazare, cam toate prețurile sunt mari; dacă va pregătiți financiar pentru un concediu în Israel la fel cum v-ați pregăti să zicem pentru un concediu în Amsterdam, Barcelona sau Roma nu veți avea nicio problemă; dacă vă așteptați la ceva similar București sau Budapesta veți fi dezamăgiți.
Nu vreau să va descurajez în a vizita această țară, din punctul meu de vedere merită să mergeți aici la fel de mult ca în orice altă țara din Europa, însă încerc să va creez așteptările corecte.
Moneda locală este Shekelul a cărui paritate cu monedă românească este de aproximativ 1:1, cel puțin în acest moment. Nu trebuie să plecați cu buzunarele pline de bani cash, cardurile sunt acceptate aproape peste tot (exlus tarabe și piețe dar asta cam este valabil peste tot), iar bancomate există la orice pas.
Ce vizităm în Israel?
Eu din păcate nu am vizitat decât Tel Aviv și Ierusalim după cum spuneam și cu siguranță îmi doresc să mă reîntorc pentru a mai vedea și alte locuri așa că mă voi limita doar la a vă povesti în câteva cuvinte despre aceste orașe, cu siguranță le voi dedica un articol separat fiecăruia în perioada următoare.
Tel Aviv este un oraș viu și modern, un oraș în care puteți petrece noapte de noapte, în care puteți merge la plajă care este extrem de întinsă, frumoasă și curată, face surfing sau o plimbare lungă pe faleză, dar și pătrunde puțin în istorie vizitând orașul vechi Jaffa. Nu este un oraș plin de obiective însă are un aer relaxat și pe alocuri boem, care nu are cum să nu îți placă. Și nu, nu mi s-a părut absolut deloc a nu fi un oraș sigur, chiar dacă Israelul este situat într-o zonă de conflict, mai ales la cât este de animat. Doar că va trebui să va obișnuiți să întâlniți soldați la tot pasul, mai puțini în Tel Aviv totuși, dar extrem de mulți în Ierusalim.
Ierusalimul pe de altă parte este din punctul meu de vedere complet diferit. Este un oraș în care mergi pentru istorie și pentru sit-uri religioase, un oraș extrem de interesant și intrigant aș zice. cu foarte multe obiective, majoritatea religioase după cum spuneam. Ca să nu mai spun că a pierde o zi întreagă pe străduțele înguste ale orașului vechi nu este greu deloc, nu vei simți când au zburat orele.
Ca și încheiere aș vrea să mai spun încă o data că mi-a plăcut foarte mult această scurtă vizită în Israel și aș recomanda oricui să îl încerce măcar o data. Pe mine personal m-a convins.

Comments