Există multe informații pe internet despre Cinque Terre și bănuiesc că deja știți multe lucruri despre această regiune, mai ales dacă plănuiți să o și vizitați. Dar ceva nou este întotdeauna binevenit așa că o să adaug și eu ceea ce consider că este semnificativ și de luat în considerare despre Cinque Terre în viziunea mea. Unele informații le aveam înainte de călătoria la Cinque Terre, pe altele le-am aflat la față locului.

       1. Faceți măcar un traseu pe jos, necesită puțin efort însă peisajele de sus sunt cu adevărat spectaculoase.

Dacă vreți să alegeți numai unul preferați-le pe cele din capăt și anume: traseul dintre Riomaggiore și Manarola sau cel între Vernazza și Monterosso (acesta este cel mai dificil dintre ele), în funcție și de cum le găsiți deschise. Veți rămâne impresionați când satele vor începe să apară de acolo, de sus, în raza vizuală; nu vă veți mai opri din admirat și fotografiat. Deși nu sunt trasee grele nici foarte ușoare nu sunt și necesită puțin efort (bineînțeles acest lucru este relativ, în funcție de condiția fizica  a fiecăruia); încălțați-va adecvat (nu sunt necesari bocanci, adidași/teneși este suficient) și luați apă cu voi. Și bineînțeles opriți-vă pentru a va bucura de peisaj.

Dacă chiar nu luați în considerare parcurgerea unui traseu mergeți măcar pe trasee până la un punct mai înalt de unde se poate vedea bine orașul. Credeți-mă pe cuvânt merită, peisajul este incredibil.

       2. Dacă intenționați să faceți plajă în zonă recomandarea ar fi să alegeți Monterosso, este singurul care are cu adevărat o plajă.

Nu este foarte mare nici foarte lată însă este suficientă, arată foarte bine iar apa aici este de un albastru incredibil. Exceptând Corniglia care nu este la mare ci undeva sus pe deal se face plajă și în celelalte sate însă în mare parte pe pietre sau direct pe asfalt sau pe o plajă de nu mai mult de 20 de metri pătrați a cărui scop nu este plaja propriu zis.
Dacă va doriți puțin sport extrem (sau așa îl consider eu) și vreți să săriți de pe stânci Manarola este locul perfect pentru voi.

       3. Folosiți trenul pentru transportul intre sate

Pe lângă tren un alt mijloc de transport public este vaporul care leagă atât cele cinci sate dar și La Spezia și Portovenere.
În afară de situația în care chiar vă doriți în mod deosebit să vă plimbați cu vaporul nu vă sfătuiesc să îl alegeți în detrimentul trenului.

De ce?

  • prețul este mult mai mare
  • circulă mult mai rar decât trenul
  • ultimul vapor este în jur de ora 6 în timp ce trenul circulă chiar și după ora 8 deși din ora în ora (și este posibil să vreți să petreceți seara într-unul dintre sate pentru cină sau pentru poze de noapte)
  • este foarte aglomerat astfel că sunt șanse mari să stați în interior (ce rost are? în interior stai și în tren)
  • cozile pentru așteptarea barcii se formează devreme și în spații înguste și acoperite de soare, gara este mult mai confortabilă ca loc de așteptare
  • sunt foarte aglomerate, multe grupuri circulă cu ele
  • sunt mai lente
  • deși poate visați la cadrul perfect tras de pe mare în timp ce vaporașul intră în port luați-vă gândul, în majoritate vaporul acostează pe o laterală a satului unde view-ul nu este spectaculos, singurul loc unde se poate obține o poză mai bună fiind Riomaggiore

       4. Vizitați și Portovenere dacă aveți suficient timp chiar dacă nu este pe lista celebrelor sate.

Este frumos și cochet și mai puțin aglomerat, vă puteți bucura de câteva clipe de relaxare aici.
În afară de vapor care spuneam mai sus că ajunge în Portovenere (nu reușesc să îmi aduc aminte dacă există și un bilet separat doar pentru Portovenere) există și opțiunea autobuz.

       5. Nu evitați nici Corniglia chiar dacă nu este situat la mare și mulți nu îl prea iau în considerare.

Tocmai din acest motiv este mai puțin aglomerat (și credeți-mă zona este aglomerată) și are niște terase superbe cu vedere asupra marii iar verdele ce înconjoară satul este ireal.

       6. Nu ratați restaurantul Nessun Dorma situat în Manarola.

Meniul nu este impresionant ca și varietate, piesele de rezistență fiind bruschetele și platourile cu brânzeturi sau șuncă și brânzeturi însă toate sunt incredibil de fotogenice iar dacă adăugăm și frumusețea peisajului ce se vede de pe terasă (situată sus pe deal) clar este un loc de neratat.
Nu vă speriați dacă este coadă la intrare, merge repede și nu după mult timp veți primi o masă.

       7. Mâncați înghețată!

Nu aș putea să recomand un loc anume pentru că peste tot a fost bună și în cantități generoase. Iar gelaterii sunt zeci în toată zona.

       8. Alocați măcar două zile pentru a vizita satele. 

Deși teoretic se pot vizita toate într-o zi este păcat să le vedeți pe fugă și să nu vă bucurați de momentele petrecute acolo (2-3 zile este perioada optimă din punctul meu de vedere pentru Cinque Terre).

       9. Descoperiți și locurile mai putin turistice

Fiecare din cele cinci sate are câteva puncte celebre, adică locurile acelea de unde toată lumea vrea să facă poze sau cu care vrea să se pozeze, poze pe care le veți găsi peste tot pe rețelele de socializare. Bineînțeles că este frumos acolo, bineînțeles că veți vrea să faceți poze acolo dar încercați să nu vă limitați doar la asta. Luați-vă suficient timp pentru a vă îndepărta puțin de acele locuri, pentru a pătrunde mai adânc în fiecare sat și a descoperi fiecare străduță. Un acoperiș, o fereastră, o curte sau o tufă colorată de flori, toate vă pot oferi cadre deosebite și noi perspective mai ales dacă v-ați documentat înainte atât de bine încât aproape simțiți că deja ați fost pe acolo și știți deja fiecare loc.

       10. Încărcați-vă bateriile, bucurați-vă că aveți ocazia de a fi în unul dintre cele mai frumoase locuri ale Europei 🙂 și de a admira acele peisaje unice.

Pentru mai multe poze,povesti si recomandari ma puteti gasi si pe Instagram: @gabyandtheworld

 photo signature_zpstpyxuecn.png