La Spezia este un oraș situat pe Coasta Ligurică, în golful cu același nume, între Genova și Pisa, foarte aproape de parcul național Cinque Terre. Nu este mai deloc faimos și este de obicei văzut în tranzit sau ca și baza de cazare pentru a vizita Cinque Terre.
Nu voi spune că La Spezia este un oraș minunat unde ar trebui să vă petreceți o întreagă vacantă dar vă voi spune părerea mea, de ce cred că orașul merită o jumătate de zi sau chiar o zi din timpul vostru de vacanță.
Da, cu siguranță La Spezia este perfect ca bază pentru vizitarea Cinque Terre dar haideți să încercăm să vedem puțin și dedesubt:

1. La Spezia are un port superb

Portul turistic și cel militar ocupă întreaga coastă, probabil din acest motiv nu veți găsi o plajă aici. Un pod futuristic, numit Ponte Thaon di Revel, se întinde în regiunea portului, legând Grădinile Publice de zona Porto Mirabello, un loc perfect pentru o plimbare de seară și pentru a admira apusul. Portul este susținut de piloni albi iar secțiunea centrală este mai înaltă pentru a permite vapoarelor mari să acceseze portul. Aici este locul unde aveți cea mai bună vedere asupra parcării de bărci (care chiar arată impresionant). Mie personal mi-a plăcut foarte mult această zonă, m-am plimbat pe aici aproape în fiecare seară și a fost partea cea mai relaxantă a zilei.

 

2. Te poți bucura puțin de viață de noapte

Spre deosebire de cele cinci sate La Spezia este un oraș, și nu un oraș foarte mic, astfel că în timp ce în Cinque Terre seara, când toți vizitatorii din timpul zilei au plecat, nu prea mai este nimic aici veți găsi „viață”. Dacă vreți să vă petreceți seara în oraș, La Spezia este pentru voi, veți găsi lucruri de făcut chiar și mai târziu în noapte.

3. Orașul deține câteva clădiri istorice frumoase:

– Basilica of Santa Maria Assunta (sau Catedrala din La Spezia), una dintre cele mai importante biserici din La Spezia, având un design în dungi albe și verzi ca multe alte biserici din oraș (este un fel de temă a zonei)
– Castelul San Giorgio, principalul obiectiv din La Spezia, ce datează de sute de ani. Castelul a fost construit în secolul al 13-lea și a făcut parte la origini din rețeaua fortificată de apărare a orașului.
– Chiesa di Nostra Signora della Neve (Biserica Maicii Domnului de zăpada), similară oarecum cu Catedrala din Florența și având aceiași temă a exterioarelor în dungi albe/verzi

4. La Spezia deține o promenadă frumoasă de-a lungul mării

Este mărginită de palmieri, situată între centrul istoric și port și este un loc perfect pentru o plimbare admirând varietatea de bărci și vapoare acostate în port.

5. Parcul Giardini Pubblici (Grădinile Publice), situat lângă mare, este un alt loc bun de plimbare

Am găsit acest parc din greșeală (pentru ca da, nu intenționam să vizitez La Spezia ci doar să îl folosesc pentru cazare pentru a vizita Cinque Terre așa că nu m-am documentat deloc despre oraș înainte) și m-am trezit fotografiind fiecare copac plin de flori întâlnit în cale. Grădinile ocupă destul de mult spațiu și au tot felul de alei mărginite de copaci.

6. Dacă vă place sa vizitați piețe locale acesta este cu siguranță un loc bun pentru voi

Piazza del Mercato nu este cea mai frumoasă, nici cea mai mare piață dar veți găsi aici ceva diferit, autenticitatea; nu este o piață turistica ci una unde locuitorii își fac cumpărăturile zilnice. De aceea piața asta este un loc fain. Se poate vizita în fiecare dimineață, mai puțin Duminica.

7. Există multe opțiuni pentru mâncare, multă înghețată și suveniruri la prețuri mai mici decât în Cinque Terre

8. La Spezia vă oferă posibilitatea unei mici incursiuni în Toscana

Dacă stați mai mult în zona și ați terminat de vizitat Cinque Terre sau dacă vreți să vedeți și altceva, puteți face un mic tur într-o alta regiune frumoasa a Italiei, Toscana. O călătorie cu trenul de aproximativ o oră și jumătate (în cazul în care nu aveți o mașină închiriată) va va duce direct la Pisa. Exact asta am făcut și eu și am vizitat o zi întreagă Pisa.

9. Din La Spezia puteți vizita foarte ușor Portovenere

În timp ce din sate este puțin mai complicat de ajuns în Portovenere, din La Spezia există transport direct atât cu autobuzul cât și cu barca.

10. Centrul orașului are acel șarm bine cunoscut al orașelor italiene, este un oraș curat și puțin aglomerat și cu siguranță câteva ore petrecute aici nu vor fi o dezamăgire

Mie personal, La Spezia mi-a plăcut mai mult decât Pisa chiar dacă orașul nu a fost binecuvântat cu un turn faimos. Mi-au plăcut plimbările de seara din zona portului și restaurantele din centru.
Dacă nu as fi ales La Spezia pentru cazare probabil nu l-aș fi vizitat nici eu, dar stând acolo și având timp suficient pentru a mă plimba prin el am avut oportunitatea să îl descopăr destul de bine.
După asta, chiar pot recomanda să treceți și prin La Spezia dacă aveți putin timp rămas.

 

 photo signature_zpstpyxuecn.png