Acum mai bine de un an și jumătate mă pregăteam pentru una dintre cele mai frumoase experiențe ale mele, o călătorie pe care mi-o doream de mai bine de 10 ani dar pe care din diverse motive am tot amânat-o, călătoria în Maroc.
În ultimii ani Maroc-ul a devenit o destinație foarte populară pe care mulți oameni o vizitează sau își doresc să o viziteze asa că, deși mai târziu, m-am gândit că ar fi util să scriu și eu despre ea, trecută prin filtrul propriilor mele emoții, gânduri și sentimente.
Să scriu despre Maroc într-un singur articol ar fi imposibil și mi-ar fi mult prea greu să transpun atâtea lucruri văzute și simțite în atât de puține rânduri așa că probabil acest articol nu va fi decât o introducere urmând să continui cu o serie dedicată acestei țări.
Așa că, să o luăm cu începutul.

Am petrecut în Maroc aproximativ 10 zile la începutul lunii iunie timp în care am vizitat Marrakech, Essaouira (un orășel situat pe malul Marii Mediterane) și am mers până la marginea deșertului, la Merzouga, de unde am pornit pe cămile în interiorul său pentru a petrece o noapte sub stele (de fapt nu am văzut nici o stea dar despre asta mai târziu).
Maroc-ul nu este o destinație foarte îndepărtată de România însa din păcate nu avem un zbor direct către nici unul dintre aeroporturile Marocului așa că singura variantă este aceea de a zbura cu escală printr-un alt oraș din Europa.
La momentul respectiv cea mai bună combinație atât de zboruri cât și de preț a fost cea cu Ryanair (cred că și la momentul actual tot aceasta este mai bună). Am zburat către Marrakech cu escală pe aeroportul Charleroi din Bruxelles și am revenit cu escală pe Stansted în Londra. A fost cam singura combinație care ne-a permis să nu petrecem nici o noapte în orașele de tranzit.

Ca și bază am ales Marrakech-ul unde ne-am cazat într-un Riad; de aici am explorat cam tot ce se putea în Marrakech și am dat și o fugă către Essaouira unde am petrecut o zi. După excursia în deșert organizată cu o agenție locală am revenit la același Riad unde ne-am lăsat și bagajele mari pe perioada excursiei.

Aș minți dacă aș spune că Marocul m-a cucerit din prima zi. Poate pentru că așteptările mele create copil fiind și urmărind la televizor o telenovelă braziliană filmată aici au fost mult prea mari, poate pentru că Marocul nu a fost prima țară arabă vizitată, poate pentru că Riad-ul ales pentru cazare care nu a fost rău nu avea farmecul acela pe care mi-l creasem eu în minte; greu de spus, însa o combinație de factori m-au făcut să nu apreciez încă de la început Maroc-ul așa cum credeam că se va întâmpla.
Într-o zi-doua însă am învățat să îl apreciez și să descopăr ceea ce căutam eu de fapt acolo și a început să îmi placă.

Dar să trecem puțin peste partea sentimentală și să vorbim mai întâi despre treburile organizatorice necesare unei călătorii în Maroc:

1. Maroc-ul este o țară sigură din punct de vedere politic, nu trebuie să vă faceți griji. Nu veți avea probleme în acest sens.

Da, puteți avea un alt tip de probleme care pot duce la ceva găuri în buzunar. Și nu, nu vorbesc de furt efectiv din buzunar ci un furt indirect pornind de la a vi se cere niște prețuri enorme nejustificate pe anumite lucruri, mai ales dacă nu aveți darul negocierii sau nu vă place această activitate și până la a vă obliga în vreun fel sau altul să plătiți prețul cerut de ei (aici aș sugera mare atenție la îmblânzitorii de șerpi din piața Djema-el-Fnaa sau la diverși indivizi care se oferă să vă arate diverse locuri în special în zonele mai puțin turistice ale Medinei).

2. Situația în care vă doriți să vă cazați într-un loc peste medie (către lux as zice) este singura în care vă recomand să stați la un hotel. Altfel, Riad-urile sau Guest House-urile sunt cea mai bună variantă.

Pe lângă că sunt mult mai autentice (clar vă ajută să intrați puțin în atmosfera locului) sunt cam singurele situate în Medina. Aveți grijă să alegeți unul în apropierea pieței Jema-el-Fnaa care este de departe punctul maxim de atracție al orașului și fiți foarte atenți la review-uri. Există foarte multe Riad-uri în zonă și toate arată superb în poze, însă pe propria piele am aflat că realitatea nu este aceiași. Deși am ales un Riad cu review-uri bune și care nu a fost un Riad rău, la locul faptei am observat că, de fapt, camerele și întreg Riad-ul erau mult mai mici și mai înghesuite decât erau prezentate. Ce-i drept, terasa de pe acoperiș a spălat păcatele, acesta fiind un alt aspect încurajator în a alege cazarea într-un Riad.
Cele mai multe Riad-uri au terase frumoase pe acoperiș, unde vă puteți petrece timpul și unde se poate servi micul dejun (dacă Riad-ul oferă opțiunea de a avea micul dejun).
Dacă Riad-ul oferă varianta shuttle de la aeroport, vă încurajez să îl luați, mai ales dacă sunteți pentru prima dată într-o țară arabă. Astfel, mai amânați puțin impactul cu realitatea negocierii necesare pentru un drum cu taxi-ul :).

3. Piața Jema-el-Fnaa este punctul zero al orașului, nu aveți unde să fiți seara în altă parte decât aici.

În clădirile din jurul pieței veți găsi restaurante de tip rooftop (etajul maxim fiind probabil 2-3) de unde veți putea admira superbele apusuri deasupra pieței.
Dacă veți ajunge în piață pe timpul zilei probabil nu vi se va părea nimic deosebit însa seara supriză surpriză, veți avea impresia că sunteți în altă parte, într-o altă lume, toată piața fiind un adevărat spectacol în aer liber.

4. Dacă vreți să mergeți în deșert aranjați un tur cu o firmă locală.

Este cam singura opțiune pentru a dormi o noapte într-un camp în deșert, de preferat sa aranjați ceva încă înainte de a ajunge acolo. Sunt multe astfel de agenții și majoritatea au review-uri bune, noi am mers cu Morocco Desert Trips , a fost totul în regulă dar sunt și alte opțiuni iar tururile oferite sunt similare. Dacă mergeți pe varianta de 3 zile pregătiți-vă pentru 3 zile de forță căci programul va fi destul de încărcat, veți vedea mai multe obiective pe traseu, iar drumul cu mașina va fi foarte lung.
Am avut asigurate o noapte de cazare pe drum într-un guest house în Skoura Oasis (cel mai frumos loc al întregii excursii aș putea spune) și o noapte în cort în deșert.

5. Referitor la mâncare, probabil mulți vă vor spune sau veți citi diverse recomandări să nu ratați Tajinele. Credeți-mă pe cuvânt nu aveți cum, ba mai mult va fi cam cel mai des fel mâncat (vegetarian sau cu diverse tipuri de carne).

Să știți că undeva în zona modernă a orașului există un mall, poate nu vi se va părea nimic impresionant însă când vă săturați de Tajine (și vă veți sătura) dați o fugă pe acolo; veți găsi câteva restaurante din lanțuri internaționale unde veți putea mânca și altceva (gen burgeri sau mâncare mexicană). Bineînțeles că vă încurajez să încercați mâncărurile locale însă în caz că nu mai puteți…să știți că mall-ul este acolo :D. De asemenea tot acolo veți găsi și un Carrefour, cam singurul supermarket mai răsărit pe care l-am văzut. Și dacă nu vă place să negociați prețurile în piață, ar putea fi o bună opțiune pentru voi.

6. Negocierea este baza supraviețuiri în Maroc.

Poate că exagerez puțin dar va trebui să negociați cam tot ce cumpărați (aici nu mă refer la restaurante unde prețurile sunt fixe). Este de preferat să păreți interesați și să intrați într-o negociere dacă chiar vă doriți obiectul negocierii, dacă ați fi dispus să îl cumpărați. Altfel s-ar putea după multe discuții sa ajungeți totuși să cumpărați, de jena sau ca sa încheiați spectacolul, fără a vă dori sau a avea nevoie de acel lucru.
Dacă vreți să mergeți cu taxi-ul negociați prețul înainte, nu porniți la drum înainte de a bate palma pentru un preț care vă este convenabil. Chiar și așa vor încerca să obțină mai mult decât ați stabilit dar în principiu își respectă înțelegerea.

7. Medina este locul unde veți simți cu adevarat Maroc-ul.

În Marrakech Medina nu este atât de densă încât să nu o puteți explora pe cont propriu însă câteva măsuri de precauție nu strică niciodată. Vă recomand să vă cumpărați SIM pentru
internet și să folosiți hărțile online pentru a vă orienta, în principiu nu dați de înțeles că v-ați pierdut, nu știți unde vă aflați sau unde vreți să ajungeți. Veți evita astfel diverși „binevoitori” dornici să vă ajute să găsiți calea. De multe ori vor renunța dacă vor vedea că aveți acces la hartă și că nu puteți fi păcaliți ușor.
În zonele dinspre piață ale Medinei veți observa că tarabele sunt colorate și frumos aranjate, vânzătorii prietenoși și dornici să intre în vorbă, aglomerație și forfotă a turiștilor. Pe măsura ce vă veți adânci în Medina veți observa că totul devine mai tradiționalist iar atmosfera este total diferită, veți avea puțin senzația că sunteți un intrus în viața lor de zi cu zi. Recomandarea ar fi să nu ajungeți prin aceste zone într-o ținută foarte sumară pentru că vă veți simți inconfortabil, senzație pe care probabil nu o veți avea în zonele turistice ale orașului. Cel mai bine ar fi ca pe durata întregii vizite să aveți o ținută decentă, tricou cu mâneca scurtă și o fustă pană în dreptul genunchilor este absolut în regulă.
În cazul în care ați ajuns într-o zonă mai ascunsă a Medinei și nu vă mai simțiți confortabil cel mai bine ar fi să vă întoarceți.

8. În Marakech există bancomate, puteți scoate bani de la ATM oricând și în unele locuri se poate plăti chiar și cu cardul.

9. Moscheile din Marrakech nu se pot vizita în interior decât de musulmani.

S-ar putea să găsiți și aici binevoitori care vă vor spune că moscheea se poate vizita dar e închisa momentan și să veniți a doua zi și că poate dacă
sunteți acolo v-ați dori să vedeți și altceva, gen cum se prepară uleiul de argan. Scopul este ca ajungând acolo sa și cumpărați ceva. Nu va obliga nimeni sa faceți asta dar dacă nu va doriți sa pierdeți vremea cel mai bine este sa ii refuzați de la început. Și nu, indiferent ce vi se zice moscheile nu pot fi vizitate în interior decât de către musulmani.

10. Dacă preferați să vă încheiați ziua cu o bere sau să savurați un pahar de vin la masă, Maroc-ul nu este cel mai bun loc.

Fiind o țară musulmană alcoolul nu se vinde și nu se consumă decât în locurile destinate turiștilor și la un preț destul de mare.
Dacă vă doriți totuși să consumați alcool există cu siguranță locuri în apropierea pieței Djema-el-Fnaa unde o puteți face, La Salama fiind unul dintre ele. Din pacate însă probabil va trebui să stați în interior pentru a consuma alcool.

Cam atât ar fi de ținut minte pentru o călătorie în Maroc bazându-mă pe experiența mea, mai multe povestiri și detalii vor veni cu siguranță în articolele viitoare.

 photo signature_zpstpyxuecn.png