După ce în articolul precedent v-am dat să spunem câteva Tips&Tricks despre Maroc a venit și timpul să intru în detalii și să vă spun mai mult despre ce puteți să faceți și sa vedeți aici.
Nu pot începe altfel decât cu Marrakech, unul dintre cele mai renumite centre turistice din nordul Africii.
În primul rând trebuie să vă spun că Marrakech este o zonă turistică, astfel că multe locuri și obiceiuri au fost alterate de dorința de a crea cel mai bun mediu pentru vizitatori. Acest lucru se întâmplă pentru că Maroc-ul este o țară ce trăiește într-o proporție destul de mare din turism.
Bineînțeles, încă puteți simți atmosfera specifică lumii islamice și puteți fi impresionați de contrastul în special fața de țările europene, mai ales în zona veche a orașului. Dar veți observa multe lucruri create pur și simplu pentru a mulțumi turiștii. Veți găsi de asemenea o zonă nouă a orașului unde foarte puține lucruri vă vor reaminti că sunteți în Maroc.

Cazarea în Marrakech

Vizitarea Marocului înseamna mai puțin clădiri și muzee (precum în Europa de exemplu) și mai mult pătrunderea în stilul de viață de aici. Sunt câteva locuri de vizitat interesante, după cum vom vedea mai jos, dar mai important este să fiți în centrul acțiunii, adică pe stradă.

Când alegeți cazarea pentru Marrakech încercați să stați cât mai aproape posibil de piața Jemaa el-Fnaa, în interiorul Medinei, deoarece acesta este locul în care veți simți cu adevărat că vă aflați în Maroc. Și v-aș sugera de asemenea, deși cred că am mai spus deja, să stați într-un Riad, sunt atât de multe în zonă, doar alegeți-l pe cel care vă place după ce ați citit cu atenție review-urile.
Eu am stat la Marraplace, nu a fost cel mai rău dar nici cel mai grozav așa că nu vi l-aș recomanda în mod deosebit, cred că puteți găsi mai bine. Mi-au plăcut totuși foarte mult la acest Riad locația și terasa de pe acoperiș.

Mic dejun în Riad

Să vedem deci ce puteți vedea în timpul unei vizite în Marrakech!

1. Piața Jemaa el-Fnaa

Piața, situată în vechea Medina, este atracția principală a Marrakech-ului, cel mai important punct al orașului. Ce este special la această piața este spectacolul vieții desfășurate aici.
Pe timpul zilei nu veți vedea decât o simplă piață cu tarabe vânzând diverse lucruri și oameni la cumpărături sau doar trecând prin zonă.
Pe timpul nopții totul se schimbă. O mare parte a pieței devine un adevărat restaurant în aer liber, cu mese lungi și grătare încinse peste tot. Atmosfera este draguță și dacă veți decide să mâncați acolo veți primi chiar și aplauze de la un sfert de piață în timp ce va faceți comozi la masa.
Dacă aș recomanda să mâncați aici? Probabil nu. Și asta nu are nici o legătură cu condițiile de igienă ci mai mult cu faptul că mâncarea nu este delicioasă și nici nu are ceva special iar prețurile sunt mult prea mari pentru streetfood (da, probabil din cauză că sunteți turiști). De asemenea este greu de contorizat tot ce vă vor înșirui pe masă ca să vă puteți da seama cât veți plăti de fapt.

După lăsarea întunericului numeroși artiști vor apărea pentru a își ține show-urile și numeroși vânzători de orice se vor plimba prin piață țipând cât îi ține gura pentru a atrage clienți. Veți vedea inclusiv posesori de maimuțe și vechi vânzători de apă îmbrăcați tradițional. Dacă vreți o poză cu ei trebuie sa îi plătiți.
Cred că singurul lucru pe care v-aș sfătui să îl evitați în timp ce vă bucurați de atmosfera din piață sunt îmblânzitorii de șerpi. Nu vă apropiați prea mult de ei și nu încercați să faceți poze nici chiar mai de la distanță. Poate că veți crede că merită să plătiți pentru o poză bună dar gândiți-vă de două ori. După ce veți face poza vă vor cere de zece ori mai mulți bani decât ați fi fost dispuși vreodată să plătiți. Și probabil că îi veți plăti pentru că veți avea un șarpe în jurul gâtului ce nu vă va face să vă simțiți confortabil să tot refuzați :).
În afară de atmosfera din piață tot aici puteți găsi numeroase restaurante în jurul pieței sau pe străduțele adiacente, multe dintre ele deținând terase pe acoperiș (nu vă imaginați că sunt clădiri înalte, maxim 2-3 etaje). De pe aceste terase puteți privi haosul pieței și vă puteți bucura de superbele apusuri peste piață în timp ce vă luați cina. Îmi amintesc că noi obișnuiam să mergem la un restaurant numit Taj’in Darna, priveliștea era frumoasă și mâncarea bună. Îmi amintesc și faptul că obișnuiau să nu servească pentru aproximativ 20 de minute seara în timpul chemării la rugăciune pentru că atunci își luau propria cină după postul de peste zi. Dar asta nu deranja pe nimeni.

Piața Jemaa el-Fnaa

2. Medina

Jemaa el-Fnaa este inima Medinei sau a orașului vechi. Medina din Marrkech este monument UNESCO iar oamenii continuă aici să iși trăiască viața lor tradițională. Medina adăpostește moschei, palate, riad-uri și desigur souk-uri (piețe).
Puteți angaja un ghid pentru a vă plimba prin Medina dar puteți naviga prin labirintul de alei și pe cont propriu. Veți găsi străduțele înguste ale Medinei pline de tarabe vânzând suveniruri, bijuterii, ceramică, carne, fructe și legume, papuci, genți, haine și as putea continua la nesfârșit. Este pur și simplu un loc al culorilor, sunetelor și mirosurilor ce vă vor invada din orice parte.
Aici este locul în care dacă vreți să cumpărați ceva trebuie să negociați.
Există numeroase locuri din Medina pline de turiști dar dacă veți pătrunde mai adânc în interiorul său și vă veți pierde pe străduțe veți ajunge și în locurile mai puțin turistice. Este la latitudinea voastră dacă vreți să le explorați sau să vă întoarceți, în cazul în care vreți este în regulă dar aveți grijă să aveți totuși o hartă în buzunar.

Medersa Ben Youssef

3. Moscheea Koutoubia

Koutoubia este cea mai mare moschee din Marrakech și se află în sud-vestul Medinei. Este înconjurată de grădini de palmieri și portocali.
Cei care nu aparțin religiei musulmane nu pot vizita moscheea în interior dar merită totuși o vizită pentru a admira exteriorul și pentru o plimbare prin grădini.
Nu credeți pe oricine v-ar spune că moscheea este închisă dar că o puteți vizita altă dată, ei doar încearcă să vă atragă pentru a vă vinde ceva; dacă nu sunteți musulmani nu veți avea voie înauntru.

Moscheea Koutoubia

4. Palatul Bahia

Ansamblul palatului cuprinde pe lângă palat și o serie de grădini și intenția a fost ca această construcție să captureze întreaga esența a stilului Islamic și Marocan.
El constă într-un spațiu mare de gradină plin cu iasomie și chiparoși și camere ce se deschid către curți. Palatul este decorat cu țiglă multicolora, acoperișuri de ceramică verde și arce galbene și albastre. Palatul Bahia este clar un loc ce trebuie să se regăsească pe lista voastră pentru a fi vizitat.

Palatul Bahia

5. Medersa Ben Youssef

Medersa Ben Youssef a fost la început o scoală coranică, ce a devenit puțin mai târziu, după reconstrucție, cel mai mare colegiu islamic din zona magrebiană (zona de nord-vest a Africii).
Pentru aproximativ 30 de ani clădirea a găzduit pană la 900 de studenți ce învățau aici drept și religie. Începând cu 1960 Medersa Ben Youssef a devenit muzeu și după ce a fost renovată, 40 de ani mai târziu, este un loc extrem de popular de vizitat al Marrakech-ului.

Clădirea se rotește ca multe alte clădiri marocane în jurul unei curți acoperită de mozaic avînd în centru o fîntîna de marmură. Puteți vizita de asemenea și etajul unde puteți vizita vechile camere ale studenților și de unde vă puteți bucura de o imagine frumoasă asupra curții interioare.

Și acesta este un loc al Marrakech-ului care în mod sigur merită o vizită.

Medersa Ben Youssef - curtea interioara

Medersa Ben Youssef

 

6. Grădina Majorelle

Grădina Majorelle este de fapt o grădină botanică. Întregul complex include și câteva clădiri ce găzduiesc Muzeul de Artă din Marrakech, Muzeul Berber și Muzeul Yves Saint Laurent.
Muzeul Yves Saint Laurent a fost deschis publicului ca tribut legăturilor pe care designerul le-a avut cu Marrakech-ul, el deținând grădina împreună cu Pierre Berge între anii 1980 și 2008 când a murit. Muzeul Yves Saint Laurent era punctul meu de atracție aici însă din păcate era închis așa că nu l-am putut vizita.
Complexul este dominat de o nuanță puternică de albastru cobalt și printre alte plante găzduiește o colecție mare de cactuși.

Grădina este un loc destul de liniștit și colorat și trebuie să recunosc că am vrut în mod deosebit să o vizitez datorită faimei date de către Yves Saint Laurent. Mi-a plăcut să mă plimb printre plante și să mă bucur puțin de restaurantul umbrit din interior dar nu am fost impresionată.
Este un loc turistic unde nu simți că ești în Maroc în mod deosebit dar trebuie văzut pentru că este un punct important al Marrakech-ului; sau cel puțin asta este părerea mea.

Grădina Majorelle

7. Moscheea Kasbah

Este a doua cea mai cunoscută moschee din Marrkech și este de asemenea una dintre moscheile mari ale orașului. Este foarte veche și după restaurare este în perfectă condiție și este intens folosită pentru rugaciune de către locuitori. Ca și în toate celelalte moschei, intrarea în moscheea Kasbah este strict interzisă pentru non-musulmani așa că nu puteți decât să o vedeți pe exterior.

8. Mormintele Saadian

Sunt localizate lângă moscheea Kasbah. Mausoleul găzduiește trei încăperi și mormintele a aproximativ 60 de membri ai dinastiei Saadi.
Să spunem că este un loc de văzut dacă sunteți prin apropiere și aveți suficient timp dar nu aș spune ca este un loc de neratat; același lucru este valabil și pentru moscheea Kasbah.

Mormintele Saadian

9. Marrakech-ul modern

Dacă aveți timp și v-ați săturat de aglomerație și forfotă, negociere și Tajine puteți evada puțin făcând o plimbare în partea modernă a Marrakech-ului…nu este o mare atracție și nu este nici pe departe motivul unei vizite în Marrakech dar vă poate ajuta să luați o pauză și să vă regăsiți  într-un mediu mai familiar. Aici puteți găsi și câteva opțiuni din bucătăria internațională pentru a lua masa. Nu aș recomanda să puneți asta în fruntea listei totuși și nici să vă cazați aici, chiar dacă vă veți simți mai „confortabil” veți fi mult prea departe de adevăratul Marrakech.

10. Mergeti pe jos

În ultimul rând avem nu un obiectiv de vizitat ci doar un sfat: puteți merge dintr-un punct în altul din cele menționate mai sus pe jos, poate exceptând Grădina Majorelle (noi am luat un taxi din Jema-el_Fnaa pentru a ajunge acolo). În rest, puteți să vă plimbați, nu va trebui să vă bateți capul cu transportul public sau taxi-uri și puteți descoperi alte lucruri interesante pe drum.

Cred ca acestea sunt punctele de atracție principale ale Marrakech-ului, poate un altul ar fi și Palatul El Badi dar eu personal nu am fost foarte motivată să îl vizitez. De aceea nu pot să am o părere în ceea ce îl privește.

Ca și concluzie vreau să vă zic că ar trebui să mergeți în Marrkech, să explorați orașul și să îl simțiți, în special orașul vechi, pentru că este cu adevarat o altă lume.
Dar nu rămâneți doar la Marrkech, mergeți să vedeți și altceva pentru că Marocul înseamnă mai mult decât Marrakech. Mie personal mi-a plăcut orașul dar nu m-am îndrăgostit de el, ca să spun asa :).

 photo signature_zpstpyxuecn.png