Am revenit din călătoria în Iordania așa că a venit momentul să împărtășesc și cu voi această minunată experiență. Mă așteptam să îmi placă Iordania dar nu m-am așteptat să iubesc această țară.
Iordania este o țară frumoasă ce oferă foarte multe obiective turiștilor.
Cel mai probabil când vă gândiți la Iordania, vă gândiți la Petra, una dintre cele 7 minuni ale lumii noi. Iordania nu înseamnă numai asta însă. Veți avea nevoie de aproximativ 2 săptămâni pentru a vedea și a descoperi cu adevarat această țară.
Am petrecut în Iordania 12 zile înconjurând țara și deși cred ca timpul a fost suficient consider ca 14 zile ar fi fost perfect.
Călătoria noastră a fost planificată după cum urmează: 4 nopți în Aqaba (pentru câteva momente de relaxare la plajă), o noapte în deșert, 3 nopți în Wadi Musa (pentru a vizita Petra), 4 nopți în Amman (pentru a vizita efectiv Amman-ul dar și Marea Moartă și Jerash ca excursii de o zi).
Vorbesc la plural pentru că în Iordania am fost un grup de 6 prieteni 🙂 care am descoperit împreună această țară.
O să încep prin a vă menționa câteva aspecte generale importante din punctul meu de vedere în ceea ce privește o călătorie în Iordania:
1. Dacă vă doriți să vizitați întreaga țară aveți nevoie de 2 săptămâni
2. Iordania este o țară mică așa că puteți conduce destul de ușor dintr-un punct în altul (aș putea spune că distanța maximă de condus ar fi de 5 ore)
3. Trebuie să închiriați o mașină, este cel mai bun mod de a călători în Iordania
4. Drumurile iordaniene sunt în general ok și puteți conduce fără probleme
Există totuși și porțiuni mai puțin bune, cum ar fi spre exemplu pe drumul de la Amman la Aqaba. Deseori regulile de circulație nu sunt urmate. Nu veți simți asta ca pe un lucru foarte deranjant cât timp veți călători prin țară însa o veți simți cu siguranță în jurul și în Amman. Aici traficul este haotic și aglomerat (pentru că aproximativ jumătate din populația țării locuiește în această zona) așa că cel mai bine ar fi să lăsați mașina în parcare cât sunteți în oraș. De asemenea, dacă veți alege un hotel în centrul orașului, asigurați-vă că are parcare sau că există o parcare în apropiere, altfel vă veți chinui puțin să găsiți un loc de parcare acceptabil.
5. Există numeroase controale ale poliției pe drumuri; este posibil să fiți opriți de mai multe ori în timp ce conduceți pentru controale de rutina
Nu vă temeți, dați pașapoartele la verificat și în scurt timp vă veți putea continua liniștiți călătoria. Iordania este o țară foarte liniștită, în mijlocul unei zone de conflict, așa că își dau silința să o păstreze și în continuare la fel.
6. La închirierea mașinii este posibil să citiți în condițiile de închiriere că aveți nevoie de permis de conducere internațional
Cel mai probabil însă nu veți avea nevoie de el. Noi nu am avut și nici nu ni l-a cerut nimeni (nici la închiriere și nici pe drum în timpul controalelor).
7. Iordania este o țară sigură și turiștii sunt bine veniți
Oamenii sunt binevoitori și dornici să ajute. Noi am experimentat asta când, după alimentarea cu carburant într-o benzinărie, mașina noastră nu a mai pornit. Cei de la benzinărie împreună cu cei de la firma de închirieri (prin telefon) au reușit să ne ajute să rezolvam problema și să ne continuăm drumul.
8. Sfatul cel mai important pe care vi-l pot da este ca înainte de a călători în Iordania să vă cumparați un Jordan Pass
Puteți să îl cumpărați online de aici.
Veți avea incluse în acest Pass atât taxa de viza (de aceea trebuie să îl cumpărați înainte de ajunge în țară) dar și multe alte intrări la obiective precum Petra (1,2,3 zile în funcție de ce tip de Pass alegeți), Jerash, Wadi Rum, Citadela din Amman și multe altele. Puteți găsi întreaga listă aici. Există trei optiuni de Jordan Pass, alegeți ce vi se potrivește cel mai bine.
9. Moneda Iordaniei este dinarul iordanian (JOD)
1 JOD=1,5090$, 1 JOD=1,2311 EUR (October 2018)
10. Iordania este o țară scumpă, cu atât mai mult în regiunile turistice precum Aqaba, Petra sau Amman, cam la același nivel cu vestul Europei
În Amman, fiind un oraș mare,veți găsi multe opțiuni pentru masă, scumpe sau foarte ieftine dar în zona de resorturi de la Marea Moarta sau Aqaba veți plăti destul de mult pe mâncare.
11. Chiar dacă Iordania este o țară musulmană alcoolul nu este strict interzis
Veți găsi alcool în multe locuri din Amman și Aqaba precum restaurante, baruri sau magazine specializate. Prețurile sunt însă destul de mari. Veți găsi chiar și o bere locală numită, ați ghicit, Petra.
12. Cumpărați un SIM pentru internet
În acest fel veți avea acces la GPS și hărți online cât conduceți sau orice altceva veți avea nevoie pe traseu. Noi am cumpărat SIM din aeroport, de la firma Zain, și am plătit aproximativ 22 JOD pentru 15 GB + 5 GB extra pe timp de noapte.
13. Cele mai bune perioade pentru a vizita Iordania sunt martie-mai și septembrie-noiembrie
În ciuda dimensiunii mici a țării, în Iordania sunt prezente variații mari de temperatură și climat. În timp ce în Aqaba și la Marea Moarta puteți face liniștiți plaja și chiar înota, în Petra sau Amman s-ar putea să aveți nevoie de o jachetă groasă așa că aveți grijă să luați cu voi haine variate, adecvate unor temperaturi diverse. Soarele apune destul de devreme în aceste perioade (în jur de 5-6 PM în funcție și de schimbarea orei). De ce vă vorbesc despre ora de apus a soarelui? Pentru că în funcție de această oră se vor închide și anumite obiective turistice (spre exemplu Petra sau plaja de la Marea Moartă).
14. Îmbrăcați-vă corespunzator destinației (Iordania este o țară musulmană)
În zonele turistice vă puteți îmbrăca absolut cum doriți însă în orașe sau zone populate de localnici încercați să aveți o ținută decentă (și din respect pentru portul țării dar și pentru a nu vă simți inconfortabil în vreun fel).
Aqaba
Aqaba este singurul oraș al Iordaniei situat pe coastă, la Marea Roșie, unde multe lanțuri hoteliere internaționale și-au deschis resort-uri.
Noi am decis să ne petrecem timpul nu în orașul Aqaba ci puțin mai departe (cam la 15 minute cu mașina), în regiunea Tala Bay.
Tala Bay este un golf în jurul căruia s-a dezvoltat o mica zona turistica. Există aici câteva resorturi, portul înconjurat de o promenadă, 3-4 restaurante și un mic supermarket. Am ales hotelul Movenpick pentru că am vrut să avem acces pe o plajă privată și să nu generam priviri ciudate în costumele noastre de baie.
Nu regret alegerea, totul a fost aproape perfect. Vremea a fost superbă și am fost impresionată de cât de puțin aglomerat a fost. Ne-am simțit ca și cum întregul resort ar fi fost numai al nostru. În timpul week-end-ului (vineri și sâmbătă) au fost destul de multi localnici în hotel însa nici atunci nu am simțit că ar fi fost aglomerat.
Am vizitat și Aqaba într-o seară cu shutlle bus-ul pus la dispoziție de hotel pentru că ne-a fost lene să mai scotem mașina din parcare.
Plaja în Aqaba nu este cea mai grozavă. Nu aș recomanda acest loc pentru o întreagă vacanță de plajă ci mai mult pentru câteva zile de relaxare în timpul unui circuit prin țară. De asemenea aș recomanda să stați într-un resort. Astfel, veți avea acces și la piscine și în general mai multe opțiuni de a vă petrece timpul.
Dacă nu vă simțiți confortabil să purtați costum de baie în jurul localnicilor chiar dacă sunteți în resort și aveți voie să faceți asta, ar trebui să evitați să ajungeți aici în week-end (vineri și sâmbătă) când își petrec și ei timpul liber la plajă.
Zona Aqaba și mai ales Tala Bay sunt scumpe, mai scumpe decât restul țării care este deja destul de scumpă.
Dacă vă decideți să stați în Aqaba veți avea avantajul de a fi în oraș și de a avea bineînțeles mai multe opțiuni de masă și shopping; dacă veți alege Tala Bay veți avea doar câteva opțiuni (în afara restaurantelor și barurilor din hotel) dar veți fi mai departe de zgomotul orașului (oraș care nu este impresionant) și vă veți putea relaxa și intra mai mult în atmosfera de vacanță. Trebuie să spun de asemenea că zona Tala Bay este foarte liniștita și frumos amenajata.
Cam toată zona este foarte puțin aglomerată, poate pentru că nu este o destinație de plajă atât de populară în comparație cu altele.
Wadi Rum
Chiar dacă am fost și anul trecut în desert în Maroc am decis să încercăm totuși experiența deșertului și în Iordania. Și ne-a plăcut foarte mult. A fost o experiență complet diferită.
Am ales un tur de 6 ore cu petrecerea nopții într-un camping.
Vizita în desert trebuie să o organizați cu o agenție locală.
Există multe opțiuni în ceea ce privește agențiile, tururile, orele de începere a turului sau cazarea, doar alegeți ce vă tentează mai mult. Aș recomanda totuși să petreceți și noaptea in deșert. Noi am fost mulțumiți cu ce am ales și probabil vă voi povesti mai mult despre întreg programul într-un articol viitor. În ceea ce privește agenția, am ales Classic Wadi Rum Tours și totul a fost în regulă cu ei.
Petra
Dacă voi începe să vă povestesc despre Petra nu cred că mă voi mai opri. Așa că vă voi da momentan doar câteva sfaturi în ceea ce privește Petra și vă voi invita să citiți următoarele articole; unul dintre ele va fi sigur dedicat Petrei.
Petra este uriașă și chiar vreau să spun uriașă. Pregatiți-vă să mergeți mult și să urcați multe scări. Dar la final efortul vă va fi răsplătit de niște peisaje superbe.
Două zile în Petra este perioada perfectă pentru a vedea aproape tot.
Dacă vreți să obțineți niște poze bune începeți-vă ziua devreme, chiar după răsărit. Nici măcar la acea oră nu veți fi singuri în Petra însă clar nu va trebui să stați la coadă pentru a face o poză. Și astfel veți avea mai mult timp să vă bucurați de acest loc.
Este obligatoriu să aveți încălțăminte bună și confortabilă pentru că va trebui să urcați scări și să mergeți prin nisip. Credeți-mă, sandalele nu sunt o opțiune.
Nu investiți în Petra by Night. Am știut asta de la început, după ce am citit multe review-uri în această direcție, că Petra by Night nu merită, dar tot mi-am dorit să văd cu ochii mei. Probabil că veți face la fel :). În afară de a vedea Trezoreria luminată nu este absolut nimic la Petra by Night. Și pe deasupra biletele nu sunt deloc ieftine iar intrarea nu este inclusă în Jordan Pass-ul de care vă spuneam mai sus.
Marea Moartă
Inițial vroiam să ne oprim la Marea Moartă în drumul nostru de la Petra către Amman și să petrecem câteva ore aici. În final am schimbat planul și am decis să vizitam Marea Moarta ca day trip din Amman.
Distanța între Marea Moarta și Amman este de maximum o oră și jumătate așa că este perfect în regulă să vizitați Marea Moarta având baza în Amman.
Aproape toate hotelurile de la Marea Moartă oferă variante de acces pe timpul zilei (pentru baie și petrecerea timpului, cu prânz sau fără prânz). Noi am ales Holiday Inn pentru că după ce ne-am uitat pe poze și am citit review-uri ni s-a părut ca ar avea cea mai frumoasă și accesibilă plajă la Marea Moarta. Prețul pentru un day pass aici este de 25 JOD fără prânz sau 40 JOD cu prânz inclus. Din păcate nu veți prea găsi informații despre prețuri pe site-urile hotelurilor, va trebui să vă bazați pe diverse review-uri sau să sunați direct la hotel.
Aș spune că o zi este suficientă pentru Marea Moartă, sau eventual două zile; apoi s-ar putea să începeți să vă plictisiți sau la mine cel putin, asta s-ar fi întâmplat.
Dacă stați la Marea Moartă o singură zi, nu plecați înainte de apusul soarelui. Acesta este cel mai frumos moment al zilei, veți vedea că toată lumea vine pe plajă pentru a aștepta apusul.
În drumul către Marea Moartă ne-am oprit pentru o vizită scurtă la locul botezului aflat pe râul Iordan. Aici puteți participa la un tur de jumătate de oră (nu aveți voie să vă plimbați liber, probabil din cauză ca râul este aici granița intre Iordania și Israel și ar putea fi foarte ușor trecut). Dacă sunteți religioși probabil ca locul merită o vizită pentru semnificația sa biblica, altfel îl puteți exclude ușor, nu pierdeți nimic.
Jerash
Jerash a fost ultimul nostru obiectiv în Iordania și l-am vizitat în ultima zi petrecută în Amman (distanta este de aproximativ 48 km intre Amman și Jerash).
Orașul antic Jerash este considerat unul dintre cele mai populare obiective din Iordania, după Petra. Acest lucru nu este neapărat valabil pentru mine, cu siguranță as pune și Wadi Rum înaintea Jerash-ului. El este totuși unul dintre cele mai mari și mai bine păstrate site-uri arhitecturale romane în afara Italiei iar istoria sa merge în trecut pana acum peste 6500 de ani.
Probabil locația Jerash-ului este motivul pentru care a fost un oraș atât de înfloritor la un moment dat și de ce s-a păstrat atât de bine. El se afla la o altitudine de 500 de metri, se bucură de alimentare cu apă tot timpul anului și de un climat temperat. Orașul modern Jerash este situat chiar lângă orașul vechi.
Vizitatorii au ocazia aici sa se plimbe prin orașul vechi și să observe coloanele, străzile, teatrele, băile publice și fântânile destul de bine păstrate.
Nu am vreo recomandare în mod special pentru Jerash, doar treceți pe acolo și parcurgeți în 2-3 ore site-ul.
Amman
Nu am avut foarte mult timp pentru a explora Ammanul în profunzime ci doar am văzut principalele obiective, care nu sunt foarte multe.
Am găsit Ammanul ca un oraș frumos și vibrant, un cumul de influențe vechi și noi. Are atât zone moderne pline de restaurante și cafenele sau clădiri noi înalte dar și zone vechi , în stil bazar.
Din punctul meu de vedere cel mai frumos obiectiv din Amman este Citadela deși în alte top-uri este menționat Teatrul Roman, un site istoric situat pe deal, cu vederi superbe asupra orașului. Privirea apusului aici a fost cu siguranță punctul nostru de referință în Amman. Ne-am întors chiar pentru a doua oară la apus, atât de mult ne-a plăcut.
Traficul în Amman este îngrozitor, este foarte aglomerat și regulile de circulație nu se respectă. Este de preferat dacă aveți posibilitatea să evitați să conduceți prea mult prin oraș.
În ceea ce privește mâncarea în Amman sunt foarte multe opțiuni, scumpe, moderate sau foarte ieftine, găsiți absolut orice.
În final aș putea spune că programul nostru de vizitare a fost bun cu doar două mențiuni:
- aș fi preferat să petrec o zi și o noapte la Marea Moarta nu doar o zi (ca să fie mai relaxant și pentru ca mi-a plăcut hotelul în care ne-am petrecut ziua)
- aș mai fi adăugat o zi în Amman, pentru a descoperi mai mult orașul
Voi termina prin a spune din nou că Iordania este o țară grozava, sigură și cu foarte multă diversitate și a vă încuraja să o adăugați pe lista voastră.
Poate nu este un aspect foarte important însă Iordania este țara în care chemarea la rugăciune a muezinilor a avut cel mai mare impact asupra mea; rezonanța cântecului deasupra orașului îmi va rămâne probabil timp îndelungat în memorie. Chiar dacă am mai auzit chemarea la rugăciune și în alte locuri vizitate cumva aici mi s-a părut foarte diferit și impresionant.
Sper că veți găsi informațiile utile, sper că v-am convins să vizitați Iordania la un moment dat și sper că veți citi și următoarele mele articole ce vor urma în curând destinate acestei tari.

Comments