Sunt convinsă că majoritatea celor care decid să viziteze Iordania au ca prim obiectiv aici Petra. Așa a fost bineînțeles și în cazul meu.
Petra a fost a doua din cele 7 minuni ale lumii noi adăugată pe lista mea (ceea ce înseamnă ca mi-au mai ramas doar 5 :D).
Așa cum spuneam în primul articol pe care il puteti citi aici dedicat Iordaniei, Petra este un loc ce merită un articol separat, pentru ca sunt foarte multe de spus despre ea. De fapt nu va fi doar unul ci chiar două articole dedicate Petrei.
Petra ocupă o suprafață imensă și este cu adevărat un loc inedit și impresionant. Orașul antic Petra este unul dintre cele mai celebre situri arheologice din lume dar nu vă voi povesti istoria lui pentru că o gasiți peste tot pe internet (Wikipedia) ci vă voi povesti experiența mea în Petra și ce ar fi bine să faceți sau să nu faceți dacă ajungeți aici.
Cazare
În primul rând pentru a vizita Petra trebuie să vă cazați în Wadi Musa, orașul situat cel mai aproape de situl arheologic. Aici veți găsi hoteluri pentru toate buzunarele și numeroase restaurante.
Cel mai apropiat hotel de intrarea în Petra este Movenpick (efectiv iesiți din hotel și intrați în Petra) și imediat lângă încă vreo 2-3 însă, datorită poziției lor, sunt și cele mai căutate deși nu sunt ieftine. Din păcate nu am mai găsit locuri la nici unul dintre ele în momentul în care ne-am ocupat de rezervări, cu mai bine de 2 luni înainte de a ajunge acolo, așa că dacă vreți să stați aproape de Petra rezervați în avans. Contează într-adevăr și perioada, luna octombrie, în care am mers noi, fiind foarte căutată. Ca urmare a acestui fapt, a trebuit să ne reorientăm și să alegem un alt hotel și cum varianta de a sta foarte aproape de intrarea în Petra a picat am hotărât să ne urcăm sus, pe deal, și dacă tot nu putem fi aproape măcar să ne bucurăm de un view spectaculos asupra orașului. Am ales un hotel destul de ieftin, după cum spuneam datorită view-ului dar și datorită review-urilor foarte bune de pe Booking, Rocky Mountains Hotel.
Hotelul a avut și avantaje și dezavantaje, totuși nu cred că l-aș mai alege a doua oară.
Avantaje:
– un view superb asupra orașului
– restaurantul și terasa aflate la ultimul etaj. Aici puteai să iei micul dejun și cina (optional) sau pur și simplu să iși petreci timpul
și să admiri view-ul de pe terasă
– personalul extrem de amabil de la care am primit înca de la sosirea în Wadi Musa foarte multe informații utile
– prețul, foarte bun pentru Iordania
– prezența unui supermarket în apropiere
Dezavantaje:
– camere mici, băi mici și neîntreținute; cu siguranță este necesară o renovare
– geamurile deloc etanșe prin care dacă ai ghinionul să prinzi o vreme mai rece vântul trece foarte ușor. Ținând cont că încălzirea în
cameră nu se face decât cu aer condiționat (contra cost) în camere va fi destul de probabil frig
– distanța mare până la intrarea în Petra dar și până în zona cu restaurante
Transport
În cazul în care hotelul pe care l-ați ales este situat mai departe de intrarea în Petra recomandarea ar fi să nu mergeți pe jos până acolo.
Chiar dacă distanța nu vi se va părea mare luați în considerare 1. că veți merge foarte mult prin Petra, nu mai are rost să adăugați și drumul de la hotel până la Petra și retur și 2. Wadi Musa este situat pe dealuri ceea ce înseamnă că nu va fi un drum drept ci veți urca și veți coborî continuu. În cazul în care aveți la dispoziție o mașină, în apropierea intrării în Petra veți găsi o parcare, unde o puteți lăsa. În cazul în care nu aveți o mașină, în oraș există taxi-uri și în plus mă aștept ca multe dintre hoteluri să ofere shuttle până la intrarea în situl arheologic (al nostru oferea).
În Petra cel mai bun mijloc de transport este … piciorul. Există si alte opțiuni precum cămila sau măgarul. Eu personal prefer să merg pe jos, mersul pe cămilă sau magar mi se pare extrem de inconfortabil. Dacă vi se pare o opțiune probabil va trebui să negociați un preț. Peste tot vi se va spune că trăsurica trasă de magar între intrarea în Petra și Trezorerie este inclusă în prețul biletului ceea ce este adevărat însă asta nu înseamnă că nu va trebui să le dați si lor ceva :).
Cât timp petrecem la Petra
Bun, odată ce ați rezolvat problema cazării, un alt aspect la care trebuie să vă gândiți este câte zile vreți să petreceți în Petra. Marea majoritate a oamenilor dedică Petrei 1-3 zile, biletele de intrare mulându-se perfect pe asta. Puteți cumpăra bilete pentru 1,2 sau 3 zile în Petra. Mai multe detalii despre biletele de intrare în Petra găsiți aici.
Cel mai recomandat ar fi insă să cumpărați Jordan Pass-ul (de aici) care de asemenea vine cu cele 3 opțiuni, acces 1,2 sau 3 zile în Petra.
Dacă veți aduna prețurile de intrare ale tuturor obiectivelor din Iordania pe care vreți să le vizitați și sunt incluse în Pass veți constata probabil că este mai avantajos să îl cumpărați. Dar cel mai bine faceți-vă propriile calcule consultând site-urile de mai sus.
Lăsând la o parte prețurile, mie personal 2 zile mi s-a părut timpul optim de petrecut în Petra.
Într-o zi ai cu siguranță timp să vezi punctele principale din Petra mai ales dacă începi ziua devreme. În două zile ai timp să faci și 1-2 trasee de hiking și să te și bucuri în liniște de peisaj, să te oprești când ai chef la un ceai sau la o cafea, în general să nu te simți pe fugă. În 3 zile probabil ai timp să vezi cam toată Petra însă personal mi se pare că după două zile ești deja obosit și ai sentimentul că nu prea mai ai ceva complet diferit de văzut în interiorul sitului.
Cum ne îmbrăcăm
Hainele și mai ales încălțămintea trebuie să fie comode în Petra. Veți avea de urcat scări, vă veți cățăra, veți merge prin praf și nisip.
Iar dacă aveți și norocul de puțină ploaie lucrurile se complică și mai mult. Așteptați-vă să aveți parte și de vânt din când în când așa că pregătiți-vă și pentru asta.
Probabil că vi se va părea amuzant ce scriu aici în condițiile în care eu m-am îmbrăcat în Petra în rochie :D. Scopul rochiilor a fost unul pur fotografic, pentru că văzusem poze pe Instagram și pentru că mi s-a părut spectaculos să fac poze în rochie aici. De fapt, pe dedesubt am avut colanți și tricou iar în picioare teneși așa că rochia nu m-a incomodat foarte mult; ba chiar eram pregătită să o dau și jos dacă m-ar fi deranjat foarte tare.
Fiind un loc în care oamenii sunt extrem de obișnuiți cu turistii nu trebuie să vă faceți griji în privința vestimentației corecte, puteți purta cam orice vreți (inclusiv pantaloni scurți). La mine nu a fost cazul pentru că vremea nu a fost foarte prietenoasă însă dacă este cald îmbrăcați-vă cum credeți de cuviință.
Ce mâncăm
În Petra veți găsi multe locuri de unde puteți cumpăra ceai, cafea, apă, sucuri și diferite snacks-uri plus un restaurant mare (Basin by Crown Plaza) care funcționează în sistem bufet în timpul prânzului. Dacă nu vreți să vă stresați unde mâncați sau nu vreți să cumpărați din interior luați cu voi un lunch box. Hotelul nostru oferea lunch box și mă astept ca și altele să o facă. Sau puteți cumpăra de la supermarket ce aveți nevoie. Din ce am înțeles de la hotel este posibil ca și în supermarket prețurile să nu fie fixe ci să plătiți prețuri turistice, supermarketul de lângă hotelul nostru aparent ar fi fost singurul cu prețuri fixe. Sincer nu am cumpărat decât de acolo pentru că era cel mai ușor, nu știu dacă afirmația este sau nu adevărată.
Oricum ar fi, nu veți avea probleme legate de mâncare. Prețurile în Petra deși turistice nu mi s-au parut foarte diferite de alte locuri.
Când nu sunteți în interiorul site-ului, în Wadi Musa veți găsi destule restaurante pentru a lua masa. Recomandarea mea ar fi să treceți și pe la restaurantul Al-Wadi, cel mai bun restaurant din Wadi Musa, unde lipiile sunt cele mai proaspete și delicioase. Seara este posibil să fie aglomerat și să așteptați puțin până se va elibera o masă. La a doua vizită la acest restaurant noi nu am mai avut răbdare să așteptăm și am mers la cel de peste drum și nu am fost nici pe departe la fel de încântați.
Cumpărături
Suvenirurile la Petra sunt scumpe. Dacă aveți cumva drum și în Amman achiziționați-le de acolo, sunt mult mai variate și mai ieftine. Însă nu o să vă spun să nu vă cumpărați o eșarfă pentru a vă plimba mândri cu ea pe cap prin Petra. Sau pentru a vă imortaliza așa cum trebuie în fotografii :). Eu mi-am cumpărat chiar două pe parcursul întregii excursii, să fiu asortată cu îmbrăcămintea.
Cam asta este ce vă pot spune despre partea administrativă a unei excursii la Petra însă nu ratați următorul articol în care vă voi povesti ce puteți vizita și cum vă puteți planifica timpul petrecut în Petra.

Comments