Acum că am terminat cu treburile administrative în ceea ce privește Petra, în articolul anterior, să vedem ce ar trebui să bifăm odată ajunși în Petra.

Cele mai importante monumente în Petra sunt: Trezoreria (Al Khazna), Mănăstirea (Ad Deir), Siq-ul, Mormintele Regale, Marele Templu, Teatrul, Locul Sacrificării, biserica. Mai sunt destule altele, nici eu nu le-am bifat pe toate. Din punctul meu de vedere de neratat sunt Trezoreria, Mănăstirea și Mormintele Regale. Pe o parte dintre ele le veți accesa foarte ușor pentru că se află pe drumul principal și traseul vă va purta pur și simplu pe lângă ele, pentru altele va trebui să depuneți puțin efort.
Mai mult despre ceea ce reprezintă fiecare și istoria din spate găsiți cu siguranță peste tot pe internet. După cum spuneam și la început încerc să mă rezum la experiențele personale.

Harta Petra

În Petra veți găsi 8 trasee care vă vor purta pe la toate punctele de interes din Petra. Luați o hartă de la intrare pentru a le vizualiza ușor pe toate. Până atunci însă o să vă dau eu mai multe detalii în cazul în care vreți să vă faceți traseul în avans.

Situl Petra

1. Main Trail

Este principalul traseu din Petra ce vă va purta de la intrarea în sit până în zona Qasr al-Bint, principalul și cel mai important templu al Petrei. Aici este un punct de intersecție a mai multor trasee unde veți găsi și restaurantul Basin by Crown Plaza. Fiind traseul principal, de-a lungul lui veți găsi majoritatea cafenelelor, restaurantelor, tarabelor și toaletelor din Petra.
Traseul este unul plat, fără urcări sau coborâri semnificative. De aici puteți continua pe traseul către Mănăstire sau pe alte 4 trasee, însă cel spre Mănăstire este cel pe care o pornesc majoritatea. Și noi tot în această direcție am luat-o pentru că Mănăstirea este unul dintre cele mai frumoase monumente din Petra.

Vedere asupra Petrei

 

2. AL-Khubtha Trail

Este traseul ce vă va duce sus, la punctul de belvedere asupra Trezorerie. Traseul nu este foarte bine marcat, va trebui să mergeți pe drumul principal până la Royal Thombs iar aici să faceți dreapta. Treceți de toalete, treceți de morminte și luați-o în dreapta pe drumul îngust dintre tarabe. Tot mergând către dreapta veți ajunge și la indicatorul de trail iar de aici veți începe urcarea scărilor.
Când veți ajunge sus, la un moment dat, vi se va părea ciudat pentru că va trebui să coborâți. O mică săgeată pe asfalt indică câteva trepte înguste iar apoi drumul vi se va părea ca duce nicaieri. Mergeți pe acolo, în jos, și veți ajunge unde trebuie. La destinație veți găsi un mic cort improvizat, cu covorașe, canapele și pisici și bineînteles celebrul loc pentru poze. Aici vă puteți odihni la un ceai de mentă, o cafea sau un suc de rodii.

Paralel cu acest punct de observare, pe stânca vecină, există un alt punct de belvedere. Practic în loc să vedeți Trezoreria din partea stângă o vedeți din partea dreaptă, în rest totul este la fel.
Acest loc de pe stâncă vecina nu este unul inclus în traseele oficiale. Numeroși băieți, ce își spun ghizi locali, vor încerca să vă agațe în fața Trezoreriei pentru a vă duce în acest punct spunându-vă că veți ajunge sus în 15 minute față de 2 ore pe traseul oficial.
Bineînțeles, puteți alege și această variantă, am văzut destui oameni care au plecat cu ei pe acest traseu însă luați în considerare:
– Stâncile sunt aproximativ la același nivel, în concluzie veți face mai puțin timp dar traseul va fi mult mai anevoios și mai abrupt, că doar trebuie să ajungeți la aceeași înălțime în mai puțin timp 🙂
– În acest loc spre deosebire de cel oficial nu veți găsi un loc unde să petreceți puțin timp bucurându-vă de view cu un ceai în față ci doar un mic spațiu îngust cu un covoraș adus acolo special pentru poze
– Dacă aveți rău de înălțime (ca mine) nici nu vă gândiți la varianta asta, nu veți avea un loc unde să vă retrageți pentru a nu vedea hăul din fața voastră și va trebui să îi faceți față
– Va trebui să negociați cu ei prețul urcării, al orientării pe traseu mai bine spus că de urcat tot voi veți urca
– Traseul oficial nu necesită o urcare de 2 ore așa cum zic ei, aș spune că în aproximativ o oră veți fi sus

Pisicile din Petra

 

 

3. High Place of Sacrifice Trail

Este un traseu frumos și liniștit, mai puțin bătut de turiști în care veți avea ocazia să ajungeți sus pe stânci și să priviți întreaga Petra de la înălțime. Pe traseu urcările alternează cu coborârile dar și cu porțiuni de drum drept. De la High Place of Sacrifice care se află undeva după prima treime a traseului vă puteți întoarce pe unde ați venit sau puteți continua trailul către Wadi al Farasa urmând a vă intersecta cu Main Trail-ul în zona restaurantului Basin (sau a templului Qasr al-Bint ca să fim mai oficiali, deși restaurantul este un reper foarte bun).

High Place of Sacrifice

 

Pe acoperisul Petrei

4. Ad-Deir (Monastery) Trail

Este traseul ce continuă Main Trail-ul către Mănăstire de la Qasr al-Bint. În mare parte pe acest traseu doar veți urca scări, multe scări. Veți avea puțin senzația că nu se mai termină dar trebuie să îl parcurgeți, Mănăstirea este unul dintre principalele puncte de atracție ale Petrei iar peisajul sus este foarte frumos. Și dacă vă motiveaza, sus aveți și o terasă mare cu vedere către Mănăstire, unde vă puteți odihni.

 

Vedere spre Manastire

5. Umm Al-Biyara Trail
6. Jabal Haroun Trail
7. Sabra Trail

Sunt în mare parte trasee de hiking, fără a bifa prea multe monumente de-a lungul lor (fără să luăm în calcul că Petra este un monument în sine și peste tot veți găsi arhitectura specifică). Toate cele 3 încep din același loc, din Main Trail (de la Qasr al-Bint/restaurant Basin). Ultimele două sunt trasee lungi de 5-7 ore, primul puțin mai scurt.

8. AL-Madras Trail

Este un traseu scurt care pornește foarte aproape de intrarea în Petra de asemenea fără obiective remarcabile pe parcurs.

Noi am reușit să parcurgem în două zile primele 4 trasee (Main Trailul de 2 ori pentru a putea continua apoi alte trasee). Prima zi am început-o devreme, în jur de ora 7 și am petrecut întreaga zi în Petra. A doua zi, fiind o vreme ploioasă, cred că am ajuns în Petra abia în jurul prânzului. Pe parcursul ambelor zile ne-am oprit destul de mult pentru poze, pentru un ceai sau o cafea, pentru masă sau să ne adăpostim de ploaie din loc în loc. Ce vreau să spun este că a fost suficient timp pentru aceste trasee și nu ne-am grăbit.

Dacă vreți să vă petreceți o singură zi în Petra recomandarea mea ar fi Main Trail + Monastery Trail (cu obiectivele aflate de-a lungul lor) și AL-Khubtha Trail pentru vederea grozavă asupra Trezorerie. Dacă aveți și o a doua zi puteți adăuga și High Place of Sacrifice Trail sau le puteți împărți pe cele din prima zi, în funcție de rezistență pe care o aveți. Restul traseelor merg adăugate doar dacă aveți la dispoziție 3 zile și vreți să explorați Petra în cele mai mici detalii.

Little Petra

Dacă aveți timp suficient puteți să dați o fugă și la Little Petra (Al Beida). Este, așa cum îi spune și numele, un sit mult mai mic, având aceeași istorie și arhitectura ca și Petra și aparența unei suburbii a Petrei. La Little Petra se poate ajunge prin Petra, urmând un traseu care nu sunt sigură în ce măsură este permis a fi parcurs fără un ghid, sau mai simplu pe șosea. În aproximativ 10-15 minute cu mașina veți ajunge din oraș până la intrarea în Little Petra. Intrarea în sit este de asemenea inclusă în Jordan Pass dacă l-ați cumpărat. Parcurgerea locației necesită aproximativ o oră.
Noi ne-am oprit aici înainte de a pleca din Wadi Musa către Amman pentru că nu ne grăbeam și din curiozitate însă nu aș putea să spun că m-a impresionat sau că mi s-a părut ceva foarte diferit, mai ales după două zile petrecute în Petra cea mare. Ca și recomandare: dacă aveți timp opriți-vă și aici, dacă nu, nu vă chinuiți și nici nu regretați că nu ați ajuns.

Little Petra

Petra by Night

Petra by Night se vrea a fi un show ce se desfășoară în interiorul sitului, în fața Trezoriei de trei ori pe săptămână. Zilele în care are loc sunt Luni, Miercuri și Joi de la 20:30 PM până la aproximativ 22.30 PM. Acestea sunt orele de intrare respectiv ieșire din Petra, mai mult de jumătate din acest timp fiind parcurgerea drumului până la Trezorerie și înapoi. Intrarea la Petra by Night nu este inclusă în Jordan Pass. Biletul costă 17 JOD și se poate cumpăra doar dacă aveți deja sau cumpărați și bilet pentru cel puțin o zi de intrare la Petra pe timpul zilei (sau dacă aveți Jordan Pass).

Citisem înainte numeroase păreri legate de Petra by Night, în mare parte însoțite de recomandări de a nu merge pentru că nu merită. Ba chiar și cei de la hotel au încercat să ne spună că nu se întâmpla prea multe și că nu merită să mergem. Dar pe principiul mai bine să știu că am mers și să nu îmi pară rău chiar dacă nu îmi place, am decis să mergem.
Și pot să le dau dreptate tuturor acum, Petra by Night chiar nu merită.
Probabil că veți face la fel însă totuși o să vă povestesc ce se întâmplă la Petra by Night.
Începând cu ora 20:30 intrați în sit și porniți pe drumul către Trezorerie. Asta vă va lua aproximativ 30-40 de minute în funcție de cât de repede mergeți. Tot drumul este iluminat cu lumânari așezate de o parte și de alta a drumului, însă tot este destul de întuneric. Odată ajunși în fața trezorerie, voi și mulți alți oameni, vă veți așeza pe covorașe cu fața către trezorerie. Și aici sunt așezate pe jos numeroase lumânări. Atmosfera este frumoasă, nu am ce să zic, dar cam atât. Veți primi fiecare câte un pahar de ceai. Aveți grijă să nu îl vărsați, vorbesc din experiență :).
Apoi începe show-ul, câteva povestiri și câteva cântece. Toate astea se întâmplă în fața trezoreriei. Dacă sunteți așezați mai în spate nu veți auzi și nu veți înțelege mare lucru. Mai ales dacă în timpul ăsta vă chinuiți să ștergeți ceaiul pe care tocmai l-ați vărsat. La final, trezoreria este iluminată în diferite culori și toată lumea va ridica telefoanele și va începe seria de poze. Poze se vor face pe tot parcursul show-ului, bineînțeles cu blitz :). Asta vă va cam deranja dacă veți încerca să faceți poze cu un aparat, eventual pus pe trepied. Din nou, momentul în care clădirea trezorerie este luminata în culori variate este frumos.
Și cu asta show-ul s-a terminat și veți porni înapoi către ieșire. Drumul va fi și mai întunecat pentru că o parte din luminări s-au stins și veți fi și mai nerăbdători să ajungeți înapoi nemaiavând entuziasmul de la intrare, al show-ului ce va urma.
Cam asta este Petra by Nigh, mai departe decideți voi cât este de interesant și cât de mult merită :).

Petra by Night

În rest nu aș putea să mai zic decât bucurați-vă de Petra, sunteți într-una din cele 7 minuni ale lumii și situl își merită cu siguranță acest loc. Indiferent cum veți alege să îl vizitați și cât timp veți petrece aici probabil că vă va plăcea și veți rămâne impresionați de măreția locului.

 photo signature_zpstpyxuecn.png