Nu știu dacă ați aflat deja dar dacă nu, vă spun eu acum.
Începând de anul trecut se întâmplă un lucru tare frumos în România. Este vorba despre proiectul Cronicari Digitali, un proiect foarte mișto, născut din pasiunea unor oameni pentru patrimoniul nostru cultural.
Din combinația între Institutul Național al Patrimoniului (ca instituție parteneră), o agenție tare de PR, Zaga Brand (ca initiator al proiectului), și o comunitate de oameni cu pasiuni comune s-a născut proiectul Cronicari Digitali, la început mititel, însă cu dorință și pasiune, dar care a crescut repede și a început să atragă atenția din ce în ce mai multor oameni. Și a fost atât de bun încă de la început încât a fost și premiat (puteți afla de aici ce premii a obținut Cronicari Digitali).

Dar hai să vă spun mai concret cu ce se ocupă oamenii aceștia minunați care reprezintă Cronicari Digitali: păi cu promovarea obiectivelor de patrimoniu din România în mediul online. Cum fac asta? Prin deschiderea unor monumente mai puțin cunoscute și accesibile unui grup de oameni pasionați ce activează în mediul online, în principal pe Instagram dar nu numai. Îi adună pe toți laolaltă, le arată și le povestesc ce locuri minunate avem în țara noastră și ce istorie bogată au (unele dintre ele renovate și reabilitate și în perfectă stare de funcționare, altele în diferite stadii de degradare). Aceștia creează cel mai bun conținut al lor și îl fac viral în online.

Anul trecut Cronicari Digitali a desfășurat în București două evenimente mari, numite Heritage Instameet, despre care vă voi spune imediat câteva cuvinte, excursii prin țară împreună cu câțiva membri (geniali) ai comunității dar și o expoziție spre sfârșitul anului cu cele mai frumoase fotografii realizate sub egida Cronicari Digitali pe parcursul anului ce a avut loc la Palatul Universul din București.

Pentru anul acesta planurile sunt mari, întâlnirile vor fi mai multe și nu se vor mai rezuma doar la capitală. Primul eveniment deja a avut loc duminică 12 Mai la Constanța și a fost deschis atât doritorilor de a participa din Constanța cât și din țară. Am participat și eu și o să vă povestesc în detaliu despre el.

Să vă spun întâi pe scurt despre cele două evenimente de anul trecut din București pentru a vă introduce puțin în atmosferă. În ambele cazuri tururile au fost foarte frumoase și informative, au inclus clădiri deosebite (printre care și bine cunoscutul Palat CEC) și s-au finalizat în ambele cazuri cu petreceri numai bune de socializare și cunoscut oameni noi.

Cronicari Digitali a debutat cu primul Heritage Instameet ce a avut loc pe data de 17 Iulie 2018. Turul a inclus Casa de Târgoveț, Palatul CEC și Casa Monteoru.
Comunitatea a răspuns foarte bine așa că după câteva luni, pe 25 noiembrie 2018, ne-am întâlnit din nou la cel de al doilea Heritage Instameet ce ne-a purtat de această dată pe la Palatul Ghica Victoriei, Casa Severeanu, Casa Macca și Aula Academiei Române. Și deși vremea a fost mai puțin prietenoasă, nouă tot ne-a plăcut.

Dar să revenim și la evenimentul ce tocmai s-a desfășurat la Constanța și a marcat începutul campaniei Cronicari Digitali 2019.
Eu am plecat din București și am revenit în aceeași zi și deși a fost obositor nu îmi pare deloc rău. Am descoperit locuri din Constanța pe care nu le știam și pe care nu sunt sigură că le-aș fi știut vreodată și am petrecut multe momente frumoase alături de oameni minunați.

Centrul Vechi Constanta
Port Tomis

Turul a început de la Hotel Intim din Constanța și a inclus 5 obiective mari, vizitate pe durata a aproximativ 3 ore.

Hotel Intim

Primul obiectiv a fost chiar hotelul Intim de unde a început turul.

Învăluit într-un aer misterios și cu povești cu fantome în spate, clădirea este de fapt o locație superbă ce a stat ani întregi abandonată și inaccesibilă publicului. Parterul încă se prezintă într-un stadiu acceptabil, păstrând arcadele, ornamentele și picturile de pe pereți cu fireasca decojire a vopselei datorată trecerii timpului. Etajul din ce am înțeles nu este într-o situație la fel de bună fiind în mare parte distrus. Curtea este o frumusețe, plină de farmecul vremurilor de mult apuse.

Istoria hotelului datează de prin anul 1880 când se zice că ar fi fost construit. Informațiile documentare legate de el datează însă abia din anul 1882 când l-a găzduit pe poetul Mihai Eminescu într-o cameră de la mansardă.

Inițial hotelul a purtat numele d’Angleterre, ulterior a purtat numele de Regina, la începutul secolului trecut, fiind un hotel de lux în perioada interbelică iar în perioada comunismului a căpătat numele de Intim.
Se pare că în curând clădirea va fi renovată și va avea același scop pe care l-a avut întotdeauna, acela de hotel. Nu putem decât să ne bucurăm de acest lucru.

Hotel Intim
Hotel Intim
Hotel Intim
Hotel Intim

Bazilica Romano-Catolica Sf. Anton de Padova

Al doilea obiectiv vizitat, situat la o aruncătură de băț de Hotelul Intim, a fost Bazilica Sf. Anton de Padova.

Bazilica cu hramul „Sfântul Anton de Padova” a fost zidită în anul 1938, în timpul pontificatului Sanctității Sale Papa Pius al XI-lea, în zilele Regelui Carol al II-lea al României.
Clădirea este construită în stil romantic, cu cărămidă aparentă pe interior și exterior, specific bisericilor din nordul Italiei, și deține și o campanilă.
Biserica este în stare perfectă și funcțională așa că dacă aveți drum prin Constanța nu ezitați să o vizitați.

Bazilica Romano-Catolica Sf Anton de Padova

Cazino Constanța

Obiectivul numărul 3 a fost nimeni altul decât unicul, mult așteptatul de a fi vizitat de către toți, Cazinoul din Constanța ce veghează țărmul Mării Negre de mai bine de 130 de ani.

De câte ori nu am trecut pe lângă Cazino, de câte ori nu l-am pozat din exterior și de câte ori nu m-am întrebat cum arată oare interiorul unei astfel de clădiri?
Și iată că datorită Cronicari Digitali, am avut în sfârșit ocazia să aflu.
Și nu numai că am avut ocazia de a intra în interior dar am putut vizita pe lângă parter și etajul, loc foarte foarte greu accesibil.
Cazinoul din Constanța a fost construit în 1904-1910 la inițiativa regelui Carol I și inaugurat în anul 1912 și aparține stilului Art Nouveau având influența cazinourilor specifice epocii.
Ultima renovare a clădirii a avut loc înainte de Revoluție, în 1986, și a durat aproape un an.
Interiorul este impresionant chiar și în starea de degradare în care se află în acest moment și te poartă imediat cu gândul înapoi în trecut. Geamul mare al clădirii se deschide direct către mare.
Este frumos și cu siguranță ar fi impresionant dacă s-ar face ceva pentru a fi scos din această stare. Din ce am înțeles ar exista planuri concrete de renovare a acestei clădiri, nu pot decât să îmi doresc să se și materializeze cât mai curând, pentru a ne putea bucura cu toții de această bijuterie a portului constănțean.

După ce am fotografiat Cazinoul din toate părțile și din toate unghiurile și am ieșit cu părere de rău că am mai fi poposit puțin în interior, am plecat mai departe către cel de-al patrulea obiectiv al turului nostru Cronicari Digitali.

Cazino Constanta
Cazino Constanta
Cazino Constanta
Cazino Constanta

Edificiul Roman cu Mozaic

Al patrulea obiectiv vizitat a fost Edificiul Roman cu Mozaic.

Acesta este în prezent muzeu și a fost descoperit în timpul lucrărilor din anul 1959 în centrul istoric al Constanței și se întinde pe aproximativ 100 m de-a lungul falezei. Pardoseala era formată dintr-un covor de mozaic, decorat cu motive geometrice și vegetale, cu o suprafață de 2000mp din care doar jumătate s-a păstrat în stare bună. Această încăpere cu mozaic, este cea mai mare folosită vreodată în scopuri comerciale.
Sub terasa cu mozaic s-au descoperit încăperi boltite ce serveau ca depozite de mărfuri.
Complexul arhitectonic reconstruiește o parte importantă a ceea ce era acum 2000 de ani orașul Tomis. Toate descoperirile induc ideea unui port cu o intensă activitate comercială.
Muzeul este deschis publicului și se poate vizita.

Edificiul Roman cu Mozaic
Energie de la Cora Romania
Edificiul Roman cu Mozaic

Sinagoga Mare

După aproape trei ore de noi descoperiri am ajuns și la ultimul obiectiv, Sinagoga Mare din Constanța.

Sinagoga este construită în anul 1911 sau 1914, conform diferitelor surse de acreditare, în stil maur. Din păcate se află într-o stare avansată de degradare, fiind părăsită, fără acoperiș și în pericol de prăbușire. În acest caz, dacă nu se va acționa rapid, probabil nu ne vom mai putea bucura pentru mult timp de această clădire.
Vizita a fost scurtă aici pentru că se poate intra doar pentru o vedere către curtea interioară, restul fiind distrus.

Sinagoga Mare
Sinagoga Mare

Evenimentul s-a încheiat la un Heritage Party cu coktailuri, mâncare din belșug și multă multă socializare în grădina Hotelului Intim. Și a fost așa de bine că nu ne mai venea să plecăm deși aveam un drum de făcut către București. Am stat până aproape de final când ne-am pornit către casele noastre.

Poate vă veți întreba de ce particip eu la Cronicari Digitali încă de la începutul proiectului și încerc să nu ratez nici un eveniment?
Pentru că îmi plac foarte mult oamenii implicați și pentru că mi se pare că dincolo de business au un scop frumos. Și pentru că am încredere în ideea lor și cred că vor ajunge departe. Iar în viitor cred că proiectul acesta va însemna mult mai mult decât deschiderea unor obiective și promovarea lor, cred că prin mobilizarea comună se vor obține multe lucruri printre care și valorificarea acestor minunate clădiri de patrimoniu. Și cred că vor atrage atenția cui trebuie.
Și nu în ultimul rând pentru că am eu ocazia personal de a vedea locuri noi și de a învăța lucruri noi care se află poate lângă mine dar pe care nu le văd niciodată.

Eu voi susține în continuare acest proiect atât cât pot de pe poziția mea și vă încurajez ca dacă nu ați participat niciodată la un Heritage Instameet să o faceți măcar o dată. Eu zic că o să vă placă!
Și le urez Cronicarilor Digitali mult succes în continuare și o creștere cât mai mare și cât mai frumoasă!

Și să nu uit, Cronicari Digitali nu sunt singuri ci au alături de ei parteneri din ce în ce mai mari și mai valoroși care de asemenea cred în proiect și în potențialul lui.
Și îi voi menționa scurt și pe ei pentru că și datorită lor avem parte de așa evenimente frumoase: Samsung România, Telekom România, Raiffeisen Bank, Cora România, Canon România, Domeniile Sâmburești, Aqua Carpatica, Hyundai România, Mol România.
Pe lângă acești parteneri principali se regăsesc și alți parteneri locali la fel de importanți, în cazul evenimentului din Constanța ei fiind: Primăria Constanța, Hotel Nyota, Take 5 Coffee.

Dacă vreți să aflați mai multe despre acest proiect și să fiți la curent cu toate noutățile nu ezitați să îi urmăriți pe Facebook sau pe Instagram.

De asemenea puteți folosi hashtagul #cronicaridigitali în descrierea fotografiilor voastre ce conțin obiective de patrimoniu cu atât mai mult cu cât Cronicari Digitali organizează anul acesta un super concurs. Mai multe detalii despre acesta puteți afla de pe pagina oficiala Cronicari Digitali.

 photo signature_zpstpyxuecn.png